Κατασκευή εφαρμογής αιτήσεων για εθελοντική ομάδα


#1

Εφαρμογή για αιτήσεις / αξιολόγησή τους / εξαγωγή πληροφοριών τους για τις ανάγκες των οικογιορτών.

Για ποιόν θα είναι

Οι Οικογιορτές (ή όπως είναι ο επίσημος τίτλος τους Γιορτές Οικολογικής Γεωργίας & Χειροτεχνίας) είναι αυτο-οργανωμένες από εθελοντές-παραγωγούς και αφορούν οποιονδήποτε παράγει και δημιουργεί κάτι μόνος του με σεβασμό στο περιβάλλον, τα ζώα, τους ανθρώπους, χωρίς χρήση χημικών, υποστηρίζοντας το fair trade και τις προσιτές τιμές για όλους.

Οι ανάγκες

Πηγαίνοντας ως επισκέπτρια σε οικογιρτές τα τελευταία χρόνια γνώρισα τον κόσμο εκεί και έμαθα ότι χρειάζονται βοήθεια στο κομμάτι της Πληροφορικής. Βλέποντας αναλυτικά το πώς διαχειρίζονται μέχρι σήμερα τις αιτήσεις που υποβάλλουν οι παραγωγοί για να συμμετέχουν σε μια οικογιορτή είδα ότι μπορούν να βοηθηθούν πάρα πολύ από μια πιο οργανωμένη πλατφόρμα.

Μέχρι τώρα είχαν ένα αρχείο κειμένου το οποίο έπρεπε ο καθένας να κατεβάσει, να συμπληρώσει και να το στείλει με email. Φέτος δουλέψαμε με google forms.

Οι ερωτήσεις προς τους αιτούντες είναι πολλές. Επίσης υπάρχουν διάφορες κατηγορίες συμμετεχόντων (κτηνοτρόφοι, παραγωγοί, μεταποιητές, κατασκευαστές κεραμικών, κατασκευαστές καλλυντικών κτλ) και συχνά ο ίδιος αιτών ανήκει σε 2 κατηγορίες και επομένως πρέπει να συμπληρώσει τις ερωτήσεις και των 2 κατηγοριών.

Επίσης στο τέλος πρέπει να βγουν διάφορες λίστες με όλους τους συμμετέχοντες, και τα προϊόντα τους, και τις βάρδιες που θα έχουν κατά τη διάρκεια της οικογιορτής (για φύλαξη τη νύχτα, για καθαριότητα, για το κυλικείο κτλ), ή λίστα με το τι μπορεί να φέρει ο καθένας για τη συλλογική κουζίνα που έχουν για τη σίτιση των συμμετεχόντων.

Έτσι σκέφτηκα ότι μπορούμε να τρέξουμε ένα project να τους φιάξουμε κάτι όπως ακριβώς το θέλουν και το χρειάζονται, στα μέτρα τους, ώστε να τους διευκολύνουμε στο

  • να λαμβάνουν αιτήσεις
  • να τις διαβάζουν/αξιολογούν
  • να βλέπουν και να εξάγουν τις πληροφορίες που θέλουν

Σχετικά με το project

Το project θα είναι σε εθελοντική βάση, καθώς απευθύνεται και σε μια εθελεντική ομάδα.
Μπορώ να το υποστηρίξω σε Ruby On Rails, οπότε αυτό προτείνω.

ΔΕ θα είναι σαν ruby-on-rails workshops! Αν και εκ των πραγμάτων θα έχει και έναν εκπαιδευτικό χαρακτήρα διότι κάνοντας αναπόφευκτα μαθαίνεις, δε θα είναι κατ’ εξοχήν εκπαιδευτικό. Δηλαδή δε θα είμαι εκεί για να σας δείξω πώς να κάνετε κάτι σε ruby on rails αλλά θα είμαστε εκεί για να δουλέψουμε όλοι μαζί.
Αυτό σημαίνει ότι απαιτείται κάποια έστω λίγη γνώση σε ruby on rails.

Ο δικός μου ο ρόλος μπορεί να είναι συντονιστικός στην αρχή μέχρι να καταλάβουμε τι θέλουμε να κάνουμε και πώς.
Στη συνέχεια μπορώ να βοηθήσω στο να δίνω κάποιες κατευθύνσεις αν χρειάζεται ως προς το με τι να ασχοληθούμε πρώτα και τι μετά.

Αλλά κυρίως θέλω να έχω κι εγώ τον ρόλο του να γράφω κώδικα μέσα στην ομάδα (ή τις υπο-ομάδες που θα δημιουργηθούν)

Τι χρειάζεται για να συμμετέχει κάποιος

Βασικές γνώσεις ruby on rails, όρεξη για ψάξιμο, trial&error και coding.

Το project δεν είναι μικρό, μεγαλούτσικο θα το χαρακτήριζα, οπότε σκέφτομαι ότι θα ήταν χρήσιμο να έχουμε μια ομάδα 6-10 ατόμων ώστε να μπορούμε να χωριστούμε σε 2-4 μικρότερες ομάδες και να δουλεύουμε ο καθένας το κομμάτι του.

Θα υπάρχει προφανώς συνεχής συνεργασία μεταξύ όλων μας, οπότε θα έλεγα ότι χρειάζονται και βασικές γνώσεις από εργαλία όπως git και github.

Θα γίνονται συχνές συναντήσεις από κοντά για να βλέπουμε πώς πάμε, να σχεδιάζουμε το επόμενο κομμάτι μας, να μοιράζουμε δουλειά, να συζητάμε προβλήματα, να εξηγούμε τι κάναμε, πώς το κάναμε και γιατί.

Νομίζω ότι είναι ένα project που θα χρειαστεί ~ 6μηνο.

Αν σας ενδιαφέρει αφήστε κάποιο comment σε αυτό το thread και μόλις υπάρξουν κάποια άτομα άτομα που ενδιαφέρονται μπορούμε να κανονίσουμε να βρεθούμε κι από κοντά για να ξεκινήσουμε.


#2

Ενδιαφέρον project, θα ήθελα να ασχοληθώ. Το μόνο κόλημμα είναι οι γνώσεις ruby on rails, αλλά αυτό προσπαθώ να το διορθώσω… :smile: